Overslaan naar content

Een revolutionair idee

Kokend water uit je keukenkraan? Anno 1970 was het een bijna absurde gedachte, inmiddels verovert Quooker de wereld. Dit is wat er gebeurde.

Waar het begon

Het verhaal van Quooker is begonnen in 1970. De Rotterdamse Henri Peteri werkte bij Unilever en was op het hoofdkantoor in Londen, toen hij een ingeving kreeg die zijn leven voorgoed zou veranderen. Het was tijdens een presentatie over instant soep. Er werd getoond hoe je in slechts vijf seconden soep kon oplossen in kokend water. ‘En daar moet water bij dat vijf minuten op het vuur moet staan?’ dacht Peteri, ‘Wat een waanzin! Waarom komt er in onze huizen geen gekookt water uit de mengkraan?!’ Eenmaal thuis dook Peteri de kelder in om een prototype te ontwikkelen van de eerste kokendwaterkraan ter wereld. Dat kostte veel tijd en geld. Maar toen het eerste model er was, verkocht Peteri hem aan vrienden en bekenden, die razend enthousiast waren. Wie eenmaal een Quooker-systeem had, kon niet meer zonder.

Henri Peteri

Quick Cooker

Toen zoon Niels zijn studie voltooid had en zich bij zijn vader voegde, werd het idee een product. In 1992 werd de eerste Quooker (‘quick cooker’) geïntroduceerd, de Quooker Basic. Vanaf het moment dat ook zoon. Walter in het bedrijf stapte, begon Quooker langzaam maar zeker terrein te winnen op de markt. Vanaf 2000 begon het écht goed te gaan. De kokendwaterkraan sloeg aan in Nederland. In 2004 werd de eerste partij Quookers naar het buitenland geëxporteerd.

Niels Peteri: ‘Dat steeds meer mensen een Quooker-systeem omarmen als onmisbare tool in de moderne keuken, is te zien aan de afzet, die explosief stijgt. Daar zijn we heel trots op. Achterover leunen is echter geen optie. We willen blijven vernieuwen. Dat doen we onder meer door onze eigen productiemiddelen te ontwikkelen, wat ons in staat stelt om originele oplossingen te bedenken.’ Quooker staat op het punt de rest van de wereld te veroveren. Zoveel mogelijk particuliere keukens van kokend water voorzien, op een slimme en verantwoorde manier, dát is de ambitie. Daarom wordt er in het hoofdkantoor in Ridderkerk iedere dag met meer dan 450 mensen gewerkt aan nieuwe technische ideeën en ontwerpoplossingen om de kranen nóg zuiniger, nóg makkelijker in gebruik en nóg mooier te maken.

Geschiedenis Quooker Henri Peteri

De oversteek

Henri Peteri, de oprichter van Quooker, is op 19 september 1941 samen met zijn broer Willem van Katwijk naar Engeland gevaren. Hij wilde het door Duitsland bezette Nederland ontvluchten. Het was een tocht van 189 km die zij in 56 uur succesvol hebben afgelegd. In augustus 2023 legden 5 Quooker collega's dezelfde tocht af.

Engelandvaarders Quooker