Overslaan naar content

De oversteek

Henri Peteri, de oprichter van Quooker, is op 19 september 1941 samen met zijn broer Willem van Katwijk naar Engeland gevaren. Hij wilde het door Duitsland bezette Nederland ontvluchten. Het was een tocht van 189 km die zij in 56 uur succesvol hebben afgelegd. Op 23 & 24 augustus 2023 legden vijf Quooker collega's dezelfde tocht af.

Dit avontuur is vastgelegd in een documentaire. De volledige documentaire 'De Oversteek' is hier te bekijken:

Het verhaal

Op de tweede verdieping van het kantoor van Quooker in Ridderkerk hangt het houten raamwerk van een kano. Dit is de kano waarin Henri Peteri, de oprichter van Quooker, op 19 september 1941 samen met zijn broer Willem van Katwijk naar Engeland is gevaren...

Engelandvaarders Quooker

Maak kennis met het team

Een goed doel

Met dit project ondersteunen we het museum voor Engelandvaarders in Noordwijk. Het roeiteam heeft het museum bezocht en gesproken met nazaten van Engelandvaarders die nu in het bestuur van het museum zitten. Zij hebben geweldige plannen om dit museum te gaan uitbreiden.

Engelandvaarders Quooker
Engelandvaarders Quooker

De voorbereiding

Sinds april wordt er drie keer in de week getraind op de Rotte om de basis roeitechniek op orde te krijgen. Vanaf tweede helft juni gaat het team vanaf Hoek van Holland en Scheveningen op zee trainen. Koninklijke Roeivereniging de Maas begeleidt het team. Daarnaast traint iedereen individueel op duurvermogen.

Engelandvaarders Quooker

Route en tijdstip

De route loopt van Katwijk naar Sizewell en is 189 km (102 miles) lang. Het team gaat hierbij windparken en shipping lanes met grote tankers tegen komen. Vanuit Zeilvereniging de Maas worden zij hierin begeleid door Gijs Plyte. Het vertrek staat gepland op 23 augustus 2023. Naar verwachting gaat het team er ongeveer 30 uur doen.