Overslaan naar content

Naast zijn werk bij Quooker bouwt Gert Bos muziekinstrumenten 

Gert Bos werkt vier dagen per week als senior toolmaker bij Quooker. Ook zijn vrije tijd gaat naar de techniek: in zijn werkplaats aan huis vervaardigt hij de mooiste muziekinstrumenten.  

Tisha Civilis

‘Ik ga door tot de perfecte klank bereikt is.’ 

Op vrijdagen en zaterdagen kun je Gert Bos uittekenen in zijn werkplaats aan huis. Daar is hij uren achtereen in de weer met ijzeren pennetjes, orgelpijpen, balgen en blowers. Met uiterste precisie en volledige toewijding, alsof hij er al niet een hele werkweek vol technische vraagstukken op heeft zitten. Hij vindt het allebei leuk, zijn werk als senior toolmaker bij Quooker én zijn hobby als instrumentenbouwer. Al dekt het woord hobby bij lange na niet de lading. Zelf noemt hij het, heel toepasselijk, een toegift. ‘Al mijn liefdes komen erin samen: techniek, muziek, hout. Het is pure passie.’ 

De bouw van een klavecimbel 

Zo lang als hij zich kan herinneren, is Gert Bos met zijn handen bezig. ‘Als kind timmerde ik vogelhuisjes en hield ik van modelbouwen,’ vertelt hij. ‘Ik had en heb nog steeds een onderzoekende geest, ik wil weten hoe dingen in elkaar zitten.’ Op zijn elfde deed zijn moeder hem op orgelles, op zijn negentiende speelde hij als organist in de kerk. ‘Maar,’ vertelt Gert, ‘mijn belangstelling voor het instrument zélf werd op een gegeven moment groter dan de muziek.’ In 1989 begon Gert, die inmiddels als fijnmechanicus werkte en een gezin met twee kinderen had, aan de bouw van zijn eerste eigen klavecimbel. In de jaren daarna volgden heel wat orgels in allerlei variaties. 

‘Kan niet’ bestaat niet 

Over zijn eerste instrument deed hij acht jaar. Daarna was hij niet meer te stoppen. Hij volgde een cursus bij een instrumentenbouwers en heeft inmiddels zeventien eigen instrumenten gebouwd. ‘Ik ben kritisch: ik ga door tot het instrument precies klinkt zoals ik wil.’ Dat geldt ook voor zijn werk bij Quooker. ‘Mijn motto is: ‘kan niet’ bestaat niet. Ik ben altijd op zoek naar manieren om voor elkaar te krijgen wat ik in mijn hoofd heb. Niels Peteri (een van de oprichters van Quooker, red) zit ook zo in elkaar. Veel van mijn directe collega’s bij Quooker hebben, net als ik, een passie waar ze al hun vrije tijd in stoppen. Eén collega is gek op motorfietsen en bouwt zelf heel speciale bikes. Buitenstaanders snappen het misschien niet altijd, dat je altijd maar met techniek bezig bent. Maar wij als technici begrijpen elkaar.’  

Geplaatst op 01-07-2024

Dit vind je misschien ook leuk:

Quooker groeit door in de Rotterdamse regio

Quooker groeit door in de Rotterdamse regio

Quooker bouwt in Nieuw Reijerwaard! Op 13 mei 2024 is de eerste paal...

Van bloemist naar service monteur bij Quooker

Chantal van Wijtvliet werkte jarenlang als bloemist, tot ze het roer omgooide...

Juan Diego Jiménez Quooker Spain

Juan Diego Jiménez maakt Quooker groot in Spanje

In Spanje is Quooker nóg niet heel bekend. Maar...

Onze vacatures

Kom werken bij Quooker en bouw mee aan ons snel groeiende succes. Van productie tot logistiek, en van facilities tot IT, er is altijd een vacature die bij jou past.